Kruimels tellen

Ik ken weinig vrouwen die nog nooit hebben gedieet. Zelf heb ik de afgelopen 25 jaar heel wat geëxperimenteerd, met wisselend resultaat.

Nou heb ik de mazzel dat het bij mij vaak een kwestie is van een paar kilootjes. Het zijn net die twee centimeter waardoor mijn broek weer lekkerder zit of ik dat ene strakke jurkje toch weer aan kan. Maar of het nou gaat om die drie kilo van mij of die vijftien van een ander, wat we allemaal willen weten is: wat werkt echt? En in mijn geval ook nog: en hoe kun je toch blijven genieten?

Ik heb van alles geprobeerd. Alleen natuurlijke producten eten, dus geen koolhydraten uit brood, rijst en pasta’s, liever niets dierlijks en in plaats daarvan een overvloed aan groenten en fruit. Na achttien dagen mocht het resultaat er wezen, ik viel 3,5 kilo af, mijn huid straalde en ik voelde me goed. Maar je raadt het al, zodra ik klaar was, was ik ook echt klaar. Want hoewel ik er best inventief van werd in de keuken, was het niet wat je noemt zalig. Hoewel ik het nog redelijk lang heb volgehouden om geen alcohol te drinken, slopen het brood, de pasta’s en de biefstukjes dus met rasse schreden mijn leven binnen. En de centimeters daarna ook.

Een andere keer deed ik een radicale sap detox. Even kort afzien en snel resultaat boeken. Vijf dagen lang verruilde ik mijn maaltijden voor groenten- en fruitsappen. Het was moeilijk, maar te doen. Op dag 4 kreeg ik wel hongerklop en het water liep me al in de mond van het vooruitzicht spoedig weer mijn ontbijt shake (van havermelk, banaan, cacao, kokos en havervlokken) te mogen drinken. Het resultaat mocht er ook hier weer zijn, 3 kilo in vijf dagen. Dat was natuurlijk wel vooral vocht, wie hield ik voor de gek? De eerste dagen na de detox lette ik nog wel op, maar het mag geen verrassing zijn dat ik binnen no time weer terug bij af was.

Ook heb ik in extremis calorieën geteld om structureel onder de 1600 te blijven (vrouwen wordt gemiddeld 2000 geadviseerd) tot ik mijn streefgewicht zou bereiken. Ik telde elke kruimel die ik binnen kreeg. Dat zorgde ervoor dat ik wel twee keer nadacht als ik zin had in een frietje bij de Mac en dus bewuster koos voor calorie arme alternatieven. Erg vermoeiend, maar met resultaat. Voor het eerst in jaren was ik een tijdje op mijn ideale gewicht. Maar ook dit was op de lange duur niet vol te houden. Dus zodra ik stopte met tellen, omdat ik mijn doel had bereikt, kwamen ook mijn slechte gewoontes terug. 

Na vele malen afzien heb ik besloten dat een dieet volgen niet voor mij is. Ik hou van eten, ik ben dol op koolhydraten en ik vind de alternatieven (courgetti i.p.v. pasta, een salade i.p.v. brood) prima voor af en toe, maar absoluut geen structurele oplossing. En toch wil ik afvallen en slank blijven. Tegenstrijdig?

Nee! Ik denk nu mijn ultieme leefwijze (want het is geen dieet) te hebben gevonden. Doordeweeks maak ik bewuste keuzes en balanceer ik mijn voeding zo dat het voor 55% uit vetten, 30% uit koolhydraten en 15% uit eiwitten bestaat. ’s Avonds pasta? Dan ‘s middags geen brood. En in de weekenden ontzeg ik mezelf helemaal niets. Dan ontbijt ik gewoon mee met de croissantjes, eet ik bij de koffie een apfelstrudel met vanillesaus en drink ik gewoon mijn wijntjes. Deze modus werkt, want sinds eind november ben ik al 5 kilo kwijt. Eens, anders dan met die detox experimenten, is het droomresultaat een kwestie van een lange adem. Maar daardoor denk ik wel blijvend. En dat terwijl ik mijn bourgondische zelf niet verloochen. Win-win!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s